Dento Mabuni Shito Ryu home
Organisatie Shito-Ryu Karate Agenda Foto's Links Contact

 

SHITO-RYU KARATE-DO

 

Mabuni Kenwa

Grondlegger van het Shito-ryu karate is Mabuni Kenwa. Mabuni Kenwa Soke is geboren op 14-11-1889 in Shuri (Okinawa). Op zijn 10e jaar leerde hij het kata Naifanchin (Tekki/Naihanchi) van Mitayoshi, een bediende van de familie.

Op zijn 13e werd hij geïntroduceerd aan Itosu Anko (1830 – 1915). Itosu Anko is een van de belangrijkste personen in de geschiedenis voor de promotie van het karate. Hij heeft onder meer het karate geïntroduceerd op de scholen in Okinawa. In dezelfde periode heeft hij de kata Pinan 1 t/m 5 ontwikkeld. Meester Itosu Anko is de belangrijkste leraar geweest voor Soke Mabuni Kenwa met betrekking tot het Shuri-te.

Mabuni Kenwa werd op zijn 20e door zijn vriend Miyagi Chojun Soke (1888 – 1953; grondlegger van het Goju-ryu) geïntroduceerd aan Higaonna Kanryo (1852 – 1915) uit Naha. Higaonna Kanryo had meer dan 10 jaar in het zuiden van China (Fujian) Fuchan Kempo onderwezen gekregen. Meester Higaonna Kanryo is de belangrijkste leraar geweest voor Mabuni Kenwa met betrekking tot het Naha-te.

Mabuni Kenwa is na de afronding van zijn studie en militaire dienst bij de Okinawaanse politie gaan werken. Het politiewerk heeft hem veel mogelijkheden geboden om in de breedte ´ryu kyu kobujutsu´ (klassieke krijgskunsten van Okinawa) te beoefenen. Later is Mabuni Kenwa zich full-time gaan bezig houden met het karate.

In 1928 verhuisde Mabuni Kenwa definitief naar Osaka voor de verdere promotie van het karate in Japan. Mabuni Kenwa Soke overleed op 23 mei 1952. De huidige Soke (erfgenaam) is Mabuni Kenei, de oudste zoon.

 

Mabuni Kenei

Mabuni Kenei Soke is geboren op 13-2-1918 in Shuri (Okinawa). Mabuni Kenei is uiteraard al op jonge leeftijd in aanraking gekomen met het karate-do. Daarnaast heeft hij ook judo en kendo gedegen beoefend. Vanaf begin jaren ´60 is Mabuni Kenei wereldwijd actief met de promotie en verspreiding van het Shito-ryu karate-do. Zeer uniek was zijn demonstratie van het kata Nipaipo tijdens de wereldkampioenschappen karate in 1970. Na 2010 is Mabuni Kenei Soke nog steeds actief gebleven in het onderricht geven in de Yoshukan Dojo in Osaka. Mabuni Kenei Soke overleed op 19 december 2015. De huidige Soke is zijn zoon Mabuni Kenyu.

 

Naam en logo van de stijl

De naam Shito is afgeleid van de karakters van de namen van Itosu en Higaonna. Het karakter voor “Shi” is identiek aan het karakter voor “Ito” in Itosu; het karakter “to” is identiek aan het karakter “Higashi” in Higashionna (Higaonna).

Het logo van Shito-ryu is het familiewapen van Mabuni. De cirkel staat symbool voor vrede en harmonie. De verticale en horizontale lijnen staan voor de kalligrafie karakters “persoon” of “mensen”. In feite heeft het familiewapen de betekenis: “Mensen die werken in vrede en in harmonie”. In het familiewapen is het woord "Dento" toegevoegd wat staat voor "in de lijn van".